INFORMACE O PŘIJATÝCH OPATŘENÍCH V SOUVISLOSTI S ŠÍŘENÍM EPIDEMIE KOROVANIRU

CHARITA ZÁBŘEH, jako významný regionální poskytovatel zdravotních a sociálních služeb, i přes náročnou situaci způsobenou platnými omezeními i kritickým nedostatkem ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků v našem segmentu, kontinuálně pokračuje ve své činnosti, plní své poslání a stará se o seniory, nemocné, handicapované, umírající, osoby v nouzi a krizi.

• ÚVOD:

V návaznosti na vyhlášení nouzového stavu a pro prevenci šíření epidemie COVID-19 aktuálně zavádíme pro ochranu svých zaměstnanců i stovek klientů, kteří se nám svěřují do péče, následující opatření s účinností od pátku 13.3.2020 do odvolání.

• IHNED NÁM HLASTE RIZIKO:

!!! POKUD MÁTE PŘIJÍT NEBO PŘICHÁZÍTE DO KONTAKTU S NAŠIMI PRACOVNÍKY NEBO DOBROVOLNÍKY A MÁTE:

• RESPIRAČNÍ POTÍŽE
    • V MINULÉ DOBĚ JSTE POBÝVALI V ZAHRANIČÍ
    • PŘIŠLI JSTE DO KONTAKTU S NEMOCNÝM S RESPIRAČNÍMI PROBLÉMY ČI PŘÍMO PODEZŘENÍM NA ONEMOCNĚNÍ COVID-19
    • NĚKDO ZE ZNÁMÝCH NEBO ČLENŮ RODINY JE V DOMÁCÍ IZOLACI ČI KARANTÉNĚ,

PROSÍM, OZNAMTE NÁM TO BEZODKLADNĚ TELEFONICKY (TEL. 734 435 080 NEBO 736 509 441) NUTNĚ V PŘEDSTIHU, JEŠTĚ PŘED TÍM, NEŽ USKUTEČNÍTE OSOBNÍ KONTAKT !!!

• POSTAREJTE SE O SVÉ RODIČE A PRARODIČE:

Tam, kde jste v důsledku nouzového stavu, přijatých opatření ve školách a u zaměstnavatelů jako rodinní příslušníci doma, moc prosíme, abyste se DOČASNĚ POSTARALI O SVÉ BLÍZKÉ, NAŠE KLIENTY A ULEHČILI NÁM TAK V NÁROČNÉ PÉČI s možností naše omezené kapacity přesměrovat tam, kde jsou nezbytně potřeba. Samozřejmě pouze POKUD JSTE 100% ZDRÁVI A NEOHROZÍTE ZDRAVÍ SVÝCH NEJBLIŽŠÍCH!

• KOMUNIKUJTE S NÁMI NA DÁLKU:

Připomínáme a zdůrazňujeme, že POKUD POTŘEBUJETE NĚCO ŘEŠIT S NAŠIMI PRACOVNÍKY, VYUŽÍVEJTE V TÉTO DOBĚ PRIMÁRNĚ TELEFONICKOU ČI E-MAILOVOU KOMUNIKACI, mnoho věcí lze zvládnout tímto způsobem a není nutný rizikový osobní kontakt. Samozřejmě po odeznění aktuální pandemie koronaviru (věříme, že to bude co nejdříve a těšíme se na to) Vás zase rádi uvidíme z očí do očí wink

Aktuální stav a změny v provozu služeb CHARITY ZÁBŘEH

služby, jejichž poskytování muselo být aktuálně pozastaveno

DOMOVINKA - denní stacionář pro seniory

Leštinská 907/16, Zábřeh

Provozování služby v denním stacionáři bylo od pondělí 16.3.2020 až do zrušení vyhlášeného nouzového stavu nařízením Vlády ČR č. 207 dočasně pozastaveno a přerušeno, všichni uživatelé jsou v péči svých blízkých, Charita nabízí dle potřeb individuální podporu do jejich domácnosti.

V případě dotazů ke službě a aktuálnímu vývoji situace kontaktujte prosím vedoucí Mgr. Danielu Chrobákovou na telefonu 736 509 438, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Děkujeme za pochopení.

OKÝNKO - denní stacionář pro lidi s kombinovaným a těžkým zdravotním postižením

Zámecká 19/11, Mohelnice

Provozování služby v denním stacionáři bylo od pondělí 16.3.2020 až do zrušení vyhlášeného nouzového stavu nařízením Vlády ČR č. 207 dočasně pozastaveno a přerušeno, všichni uživatelé jsou v péči svých blízkých, Charita nabízí dle potřeb individuální podporu podporu do jejich domácnosti.

V případě dotazů ke službě a aktuálnímu vývoji situace kontaktujte prosím vedoucí Janu Koberovou na telefonu 736 509 466, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Děkujeme za pochopení.

OÁZA - centrum denních služeb pro lidi s mentálním postižením

Žižkova 7/15, Zábřeh

Provozování služby v denním stacionáři bylo od středy 18.3.2020 až do zrušení vyhlášeného nouzového stavu nařízením Vlády ČR č. 239 dočasně pozastaveno a přerušeno, všichni uživatelé jsou v péči svých blízkých, Charita nabízí dle potřeb individuální podporu podporu do jejich domácnosti.

V případě dotazů ke službě a aktuálnímu vývoji situace kontaktujte prosím vedoucí Miloslavu Kolegarovou, DiS. na telefonu 736 509 464, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Děkujeme za pochopení.

POMPO - výdejní místa potravinové a materiální pomoci

Valová 290/9, Zábřeh; Zámecká 19/11, Mohelnice

od 16.3.2020 do odvolání jsou UZAVŘENA VÝDEJNÍ MÍSTA POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI V ZÁBŘEHU I MOHELNICI.

Zde je souvisejícím důvodem také vyčerpání všech dostupných zásob, protože vázne dodávka potravin a hygieny ze systémového projektu OPPMP, který realizuje MPSV ČR přes potravinové banky.

Terénní rehabilitace a domácí fyzioterapie

Farní 60/1, Zábřeh

od 17.3.2020 do odvolání je z důvodu ošetřování člena rodiny u personálu střediska poskytování fyzioterapie pozastaveno.

Děkujeme za pochopení.

TRADIČNÍ AKCE, jejichž příprava musela být pozastavena a jsou zrušeny

• na náhradní a zatím neurčený termín se odkládá VZPOMÍNKOVÝ KONCERT za zemřelé pacienty domácí zdravotní a hospicové péče původně plánovaný na neděli 29.3.2020
  • NEUSKUTEČNÍ SE TRADIČNÍ JARNÍ MATERIÁLNÍ SBÍRKA OŠACENÍ A OBUVI, místo obvyklého dubnového termínu jednáme o náhradním; v časové nebo prostorové tísni nám můžete oděvy věnovat prostřednictvím zábřežských sběrných boxů umístěných v kontejnerových hnízdech
  • i přestože jsme se velmi těšili na osobní setkání v okolních supermarketech a potřebujeme vaše potravinové dary k další pomoci potřebným, organizátoři z České federace potravinových bank z pochopitelných důvodů RUŠÍ JARNÍ SBÍRKU POTRAVIN, PŮVODNĚ PLÁNOVANOU NA SOBOTU 18.4.2020
  • z důvodu uzavření krytých bazénů v Zábřehu i Mohelnici se V DUBNU NEUSKUTEČNÍ BENEFIT V PODOBĚ VOLNÉHO PLAVÁNÍ PRO KOLEDNÍKY ZAPOJENÉ DO TŘÍKRÁLOVÉ SBÍRKY 2020, s případným náhradním řešením se dle budoucí situace ozveme
  • ODVOLÁNY JSOU I VĚTŠÍ SPOLEČNÉ DOBROVOLNICKÉ AKCE – např. zapojení firemních dobrovolníků do květnového Volunteers day skrze projekt Give and Gain

služby v provozu, ale s omezením kapacit, dostupnosti, otevírací doby, aktivit

SeniorTAXI Zábřeh

Žižkova 7/15, Zábřeh

služba SENIORTAXI ZÁBŘEH VYZÝVÁ SVÉ KLIENTY, aby v tuto dobu, kdy se velmi apeluje na bezpečnost nejzranitelnějších seniorů, RADĚJI ZŮSTÁVALI DOMA A ZBYTEČNĚ NECESTOVALI do míst s větším výskytem osob, kde by hrozilo jejich nakažení koronavirem; POKUD NIKOHO NEMÁTE, NÁHRADNĚ VÁM NA ZAVOLÁNÍ (tel. 736 444 664) DOKÁŽEME SAMI PROVÉST POTŘEBNÝ NÁKUP I VYZVEDNUTÍ A DOVOZ LÉKŮ VYDANÝCH NA E-RECEPT; pro dopravu do zdravotnických zařízení na neodkladná vyšetření jsme tu samozřejmě pro Vás i nadále

OBČANSKÁ PORADNA - pobočka Mohelnice

Zámecká 19/11, Mohelnice

Valová 290/9, Zábřeh

Hradská 380, Loštice

z důvodu nedostatku personálu je ZRUŠENA OTEVÍRACÍ DOBA OBČANSKÉ PORADNY V MOHELNICI, tato pobočka je aktuálně uzavřena; pobočky v Zábřehu a Lošticích fungují dle své otevírací doby bez omezení, svou návštěvu objednejte na tel. 736 509 420, 736 509 435, emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Občanská poradna poskytuje i poradenství k aktuální situaci - v souvislosti s mimořádnými opatřeními kvůli probíhající pandemii se mnozí lidé mohou potýkat s problémy, se kterými si neví rady, nemají jasno v aktuálních nařízeních, neznají možnosti pomoci, které se nabízejí (např. v oblastech pracovně-právních vztahů, v péči o členy rodiny, v oblasti najemního bydlení, možnosti řešení dluhů apod.)

Lidem, kteří se dostali do takovéto nepříznivé situace, nabízíme pomoc, a to nejlépe telefonicky (PO - PÁ,  8-16 hod., tel. 736 509 420, 736 509 435) nebo e-mailem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). V případě nutnosti je možná i osobní návštěva v Občanské poradně, vždy po předchozí telefonické domluvě (v Zábřeze PO-PÁ, v Lošticích ČT odpoledne).

PODPORA PEČUJÍCÍCH OSOB

Farní 9, Zábřeh

V regionálním projektu Podpory pečujících osob jsou ZRUŠENY VŠECHNY AKTIVITY – kluby a setkání pečujících, brunche, workshopy; naopak individuální podpora v domácnostech zůstává zachována

RECEPCE A PODATELNA CHARITY, prodejna knih, výdej zásilek a balíčků

Žižkova 7/15, Zábřeh

V návaznosti na nařízení Vlády ČR o omezení maloobchodního prodeje a služeb v době nouzového stavu je s účinností od 14.3.2020 UZAVŘENA PRODEJNA KNIH BARBORKA. Naopak v provozu i nadále zůstává VÝDEJNÍ MÍSTO ZÁSILEK Z E-SHOPŮ PPL-Parcelshop a Zasilkovna.cz

DOBROVOLNICKÉ CENTRUM

Žižkova 5, Zábřeh

V souladu s vyvstalou situací se ruší aktivity dobrovolnického centra DobroDruh ve kterých by docházelo buď ke shlukování většího počtu osob nebo docházelo k ohrožení zdraví osob - jak dobrovolníků tak i těch, které doprovázejí a se kterými pracují.

služby v provozu bez omezení personálu i aktivit

DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ A HOSPICOVÁ, PALIATIVNÍ PÉČE

tato služba Charity Zábřeh je aktuálně v provozu v původním rozsahu a bez omezení

TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

TERÉNNÍ PEČOVATELSKÁ SLUŽBA, OSOBNÍ ASISTENCE I DOMÁCÍ ODLEHČOVACÍ SLUŽBA jsou aktuálně v provozu a fungují v původním rozsahu s drobnými omezeními.

Na základě usnesení Vlády ČR č. 239 jsme až do zrušení vyhlášeného nouzového stavu omezili poskytování základních činností především na zajištění pomoci při osobní hygieně, pomoci při péči o vlastní osobu, zajištění stravy, nákup potravin a základních potřeb a to i u stávajících klientů, u kterých byl původně dojednán širší rozsah péče. Neposkytujeme tak například aktivizační služby, byly pozastaveny integrační aktivity, neprobíhá individuální plánování. Děkujeme za pochopení.

PŮJČOVNA ZDRAVOTNÍCH A KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK

SOREHA - sociální rehabilitace pro lidi s psychickým onemocněním