Nosit roušku je důležité a není na co čekat!
Rouška nebo šátek přes ústa a nos chrání nejen vás, ale hlavně ostatní. Chovejme se zodpovědně a buďme solidární.

V České republice navíc platí od 19.3.2020 0:00 povinnost chránit si na veřejnosti, všude mimo domov, svůj obličej a nosit ochranné prostředky dýchacích cest - tedy roušky, ústenky, šátky nebo šály.

VLASTNÍ VYNALÉZAVOSTI SE MEZE NEKLADOU

Protože neexistuje centrální distribuce a zásoby státu nestačí ani na pokrytí klíčových míst, kde stále musí docházek ke kontaktu s lidmi (zdravotní péče, sociální služby, integrovaný záchranný systém, školství, prodej, ...) a hrozí zvýšené riziko, můžete oživit svou kreativitu a za pomocí mnoha návodů na internetu hrát z domova hru ŠIJE CELÉ ČESKO. Pokud jste našimi koledníky v rámci Tříkrálové sbírky, lze například využít víceúčelové tunely - šátky, které jsme poslední 3 roky distribuovali jako dárek. Jak jsme byli v začátku zklamáni, že se stále opakuje stejný dárek, tak nyní je určitě všechny do posledního smysluplně vynosíte.

Dále je možné si ústenky zakoupit za klidně i za více než 10 násobek jejich původní prodejní ceny od šmejdů a hyen, které se snaží vydělat principielně vždy a na všem, dokonce i na lidském neštěstí. Nebojte, Boží mlýny melou stále, i nyní v době kdy většina výroben nuceně uzavřela své provozy ...

Pokud pohybujete o jejich účinosti, doporučujeme třeba následující článek a v něm odkazovanou studii - prostě cokoliv je lepší než nic, tak to nepodceňujte.

PŘICHÁZÍME TAKÉ SE SVOU TROŠKOU DO MLÝNA

... a roušky si sami svépomocí vyrábíme už od začátku propuknutí koronavirové infekce v ČR. Protože nutně musíme. Přes všechna ujišťování a sliby jsme doposud (do 18.3.2020) od státu obdrželi na provoz všech našich zdravotních a sociálních služeb jen 300 ks roušek - ústenek a vůbec žádný respirátor FFP3 - 2 kusy máme jen díky podpoře a rozdělení zásob došlých na krizový štáb Města Zábřeh (DĚKUJEME!).

A to jsme v "první linii" možné nákazy, lidé mají doporučeno vůbec nevycházet a my každodenně vyrážíme do mnoha domácností po celém regionu Zábřežska a Mohelnicka plnit své poslání. Zatímco většina firem a institucí uzavřela své provozy, my se každodenně staráme a 70 terénními zaměstnaci obsluhujeme 500 nejohroženějších a nejzranitelnějších - seniorů ve vysokém věku a s nízkou soběstačností, lidí nemocných, umírajících, handicapovaných, v poúrazových stavech. Museli jsme si tedy pomoci ale jsme moc rádi, že na to nejsme sami a DĚKUJEME VŠEM PARTNERŮM, KTEŘÍ NÁM POMÁHAJÍ POMÁHAT.

PERLA, netkaný textil, a.s.

zábřežskému závodu děkujeme za poskytnutí návinu, pro výrobu vynikajícího materiálu Perlan: netkané textilie, ze které aktuálně své - téměř profi a k nerozeznání od originálu - roušky vyrábíme

JUUVA.CZ – BUUK

vynikající a velice obětaví lidé, kteří umí superrychlé laserové vyřezání čehokoliv - v našem případě materiálu roušek, čímž nám pomohli zvýšit produkci na aktuálních 600-800 roušek denně. Určitě mrkněte na jejich jedinečný Quiet Book.

TEXTIL SVĚT - nám.Osvobození 250/16, Zábřeh

děkujeme za podporu a za poskytnutí materiálu do začátku k rozběhnutí vlastní výroby, dostatečné zásoby všemožných textilií - nití, provázků, gumiček

• ALE CO BY BYL MATERIÁL BEZ ŠIKOVNÝCH RUKOU? aneb ŠIJÍ PRO NÁS a MOC DĚKUJEME:

do výroby roušek je aktuálně zapojena celá armáda obětavých lidí pod vedením koordinátorky Dobrovolnického centra DobroDruh Evy Pecháčkové (tel.: 736 529 295, email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.), které spojila ochota pomoci a solidarita s ostatními a kterým jsme velice vděčni - pomáhají zastavit šíření koronavirové infekce a chránit zdraví našich pracovníků i další odběratelů a veřejnosti:

• 15 dobrovolníků v domácnostech,včetně rodinných příslušníků pracovníků Charity na home-office, či OČR na malé děti
    • 4 střediska Charity, která byla nucena vládním usnesením uzavřít provoz svých ambulantních služeb nebo jejich uživatelé zůstávají preventivně doma se svými blízkými - Domovinka, Okýnko, Oáza, SOREHA;
    • pracovníci kompletační dílny dceřiného sociálního podniku REPARTO Zábřeh s.r.o.
    • skauti a skautky z oddílu Žáby, skautského střediska Zábřeh - Skalička, kteří nám dodávají již hotové bavlněné roušky

PŘEBYTKY Z NAŠÍ VÝROBY NABÍZÍME NYNÍ I PRO VEŘEJNOST

Díky stálému rozšiřování výroby (vyšší počet dobrovolníků i dostatečné zásoby materiálu) a schopnosti některé roušky po dezinfekci "recyklovat" a používat opakovaně, můžeme nyní nadbytečné zásoby, které neupotřebíme (denně naši pracovníci spotřebují 200-300 roušek) nabídnout dalším instirucím a veřejnosti.
Aktuálně se svých zásob podporujeme a roušky rozdáváme především: zábřežské městské policii, hasičům, lékařům, okolním obecním úřadům, kolegům ze sociálních služeb, pracovníkům škol a školek, prodavačům z obchodů, řidičům nákladní kamionové dopravy, pracovníkům stavební firmy, operátorům caal-centra, ...  Pokud nemáte jiný zdroj a potřebujete odebírat roušky i do Vaší instituce napište nám na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo volejte telefon 736 509 430 a určitě rádi pomůžeme.
NABÍDKA PRO VEŘEJNOST, OBČANY MĚSTA ZÁBŘEH A PŘILEHLÝCH OBCÍ: Pokud si tedy ani Vy nemáte jak roušku opatřit, navštivte třeba během své procházky naše výdejní místo ve stánku před nebo ve vstupní chodbě v sídle Charity Zábřeh, Žižkova 7/15, Zábřeh (otevřeno je ve všední dny 7:00 - 16:30 hodin). Pro svou osobní potřebu si zde můžete ZDARMA odebrat/odtrhnout  sáček, ve kterém jsou 2 ks buď roušek buď z netkané textilie nebo vícekrát použitelné látkové. Jak s nimi zacházet, aby byly bezpečné a jak se třeba i dají použít opakovaně najdete například na tomto webu. Prosím dodržujte organizační pokyny, které jsou uvedeny na níže uvedeném plakátku.
JAK JE MOŽNÉ DEZINFIKOVAT LÁTKOVOU ROUŠKU PRO OPAKOVANÉ POUŽITÍ?

Doporučení, jak čistit látkové roušky určené k opakovanému používání:

1. Roušku sundejte odzadu, nedotýkejte se přední části.
  2. Vložte do hrnce s pokličkou, nejlépe venku.
  3. Důkladně si umyjte ruce. Až budete chtít sterilizovat roušky v hrnci, může jich být víc najednou.
  4. Uvařte vodu v konvici a nalijte ji vroucí na roušky.
  5. Chvíli povařte, můžete přidat třeba pár kapek éterického oleje nebo citronu apod.
  6. Nechejte roušky ve vodě vychladnout.
  7. Pověste na sušení.
  8. Celou roušku pečlivě přežehlete z obou stran.
  9. Ukládejte přežehlené roušky např. do čisté plastové krabičky s víčkem.
  10. Vždy si umyjte ruce, než budete čistou roušku brát z krabičky či obalu a nasazovat.

Tipy: Dovnitř roušky si v rizikovějším prostředí lze vložit papírový kapesníček, který se pak vyhodí. Zlepší se filtrační schopnost roušky.

Pásek na nos do roušky lze vyrobit tak, že se do roušky připevní drátek nebo plíšek držící tvar nosu, který vydrží praní (např. měděný pásek nastříhaný z klempířského plechu).

Respirátor s výdechovým ventilem nesmí používat nemocný člověk, vydechovaný vzduch neprochází filtrem!

JAK SI UPRAVIT NÁMI POSKYTOVANOU ROUŠKU NA VĚTŠÍ ČI MENŠÍ HLAVU?

Pokud je Vám rouška VĚTŠÍ a padá Vám, můžete si uzlíkem zkrátit gumičku na jedné nebo i druhé straně. Případně můžete dodatečnou gumičkou obě za uchem dotáhnout a spojit přes temeno hlavy.

Naopak, pokud je rouška MENŠÍ a táhne Vás, zkuste opatrně, aby jste neprotrhli netex několikrát silou natáhnout gumičku, aby se vytahala.